Чорний абрикос різних сортів: стабільний урожай і цікавий смак
Чорні абрикоси – це гібриди різних сортів. Існує кілька різновидів, кожна відрізняється особливостями при вирощуванні. Сорти чорного абрикоса характеризуються незвичайним зовнішнім виглядом, а також цікавим смаком.
Опис
Темний абрикос вийшов шляхом перезапилення дерев абрикоса і аличі між собою, це сталося випадково. Однак хтось вирішив посадити таку кісточку, що призвело до появи незвичайних плодів. Рослина не є диким, тому зустрічається тільки в садах, де спеціально вирощують плодові дерева, в Закавказзі, Європі, Азії, США.
Загальні характеристики дерева:
- крона густа;
- висота невелика;
- листя на тонкому черешку, краї нерівні (зазубрені), форма овальна;
- відтінок плодів може змінюватися: від фіолетового-чорного до темно-червоного;
- аромат нагадує абрикос;
- пухнаста шкірка, не гладенька, як у аличі.
Вага однієї ягоди – до 30 р. Отримати плоди можна не раніше ніж через 3 роки. Ягоди на смак кислуваті, як у аличі. У такого гібрида є позитивні якості:
- несхильність до пізніх заморозків: навіть після стійкого потепління знижується температура навколишнього середовища, в результаті багато плодово-ягідні культури перестануть давати врожай, але не абрикосоалича, вона навіть більше плодоносить;
- пізнє цвітіння забезпечує захист дерева від заморозків, в таких умовах перші зав’язі з’являються, коли весняні холоди змінюються теплом;
- стійкість до багатьох шкідливих мікроорганізмів, грибів;
- невеликий розмір дерев.
Недоліком є складність відділення кісточки, разом з тим відзначають погіршені смакові характеристики.
Особливості сортів
Деякі з різновидів більш популярні. До них відносять:
- Чорний принц. Плоди характеризуються істотним вагою – 80 г кожна ягода. За розмірами вони перевершують інші. Врожайність висока, але абрикосоалича цього виду не переносить морози. До переваг відноситься стійкість до інфекцій. Смакові якості теж відмінні. З існуючих видів тільки розглянутий можна вживати в сирому вигляді, решта краще використовувати для приготування їжі і додавати підсолоджувачі. Крім того, дерево самозапилюється.
- Чорний оксамит. У цьому випадку алича схрещується з деякими видами абрикосів – переважно американськими. Середня висота, як і діаметр крони. Розмір плодів стандартний для такого виду – до 35 р. Абрикосоалича добре переносить морози, смакові якості хороші (багато подібності зі сливою). До переваг сорту відноситься відмінна лежкість (довго зберігається, не псується). Колір плодів – синьо-чорний зі слабким опушенням.
- Мелітопольський. Незважаючи на назву, виведений на Кубані. Плоди темного кольору, солодкі на смак. Розмір абрикосоаличи – до 50 г (1 шт). Дозріває порівняно рано – ближче до липня. Перевагою сорту є стійкість до інфекцій.
Є й інші сорти, менш поширені, наприклад Коренівський чорний. Його відрізняє незвичайний зовнішній вигляд – синьо-фіолетовий, насиченого темного відтінку. Інший сорт – Чорний мишеня. Головна характеристика – компактний розмір дерева. Його відрізняє стійкість до низьких температур.